Υστεροσκόπηση

Η υστεροσκόπηση και η κατευθυνόμενη βιοψία έχουν αντικαταστήσει την ῝τυφλή῝ διαγνωστική απόξεση στη διερεύνηση των παθήσεων του ενδομητρίου.

Σε αυτή τη χειρουργική επέμβαση γίνεται εξέταση της ενδομήτριας κοιλότητας με ενδοσκόπιο. Με αυτόν τον τρόπο εντοπίζονται πιθανοί πολύποδες, ινομυώματα και συμφύσεις που μπορούν ταυτοχρονα να αφαιρεθούν. Επίσης, μπορούν να ληφθούν και βιοψίες από ύποπτες περιοχές του ενδομητρίου.

Υπάρχουν δύο τύποι υστεροσκόπησης, η διαγνωστική και η επεμβατική.

Η διαγνωστική υστεροσκόπηση τελείται για τη διερεύνηση της υπογονιμότητας, των καθ᾽έξιν αποβολών, της έντονης μητρορραγίας και του πυελικού άλγους.

Η επεμβατική υστεροσκόπηση τελείται προκειμένου ο γυναικολόγος να θεραπεύσει και το πρόβλημα που εντοπίζει.Κατά την επεμβατική υστεροσκόπηση μπορούν για παράδειγμα να αφαιρεθούν πολύποδες, υποβλεννογόνια ινομυώματα, ενδομητρικές συμφύσεις, διαφράγματα της μήτρας, ενδομητρικές αντισυλληπτικές συσκευές, υπολειπόμενα προϊόντα κύησης καθώς και να ληφθεί βιοψία από ύποπτες περιοχές του ενδομητρίου.

Η καλύτερη χρονική περίοδος για να πραγματοποιηθεί η υστεροσκόπηση είναι οι πρώτες μέρες του κύκλου, αλλα μπορεί να γίνει και στη δεύτερη φάση του κύκλου με την προϋπόθεση ότι δεν τίθεται θέμα αρχόμενης εγκυμοσύνης.

Η υστεροσκόπηση είναι μία επέμβαση που διαρκεί 10 με 40 λεπτά. Η ασθενής μετά την επέμβαση δε χρειάζεται να παραμείνει στην κλινική. Πρόκειται για μία ανώδυνη επέμβαση (ο πόνος είναι αντίστοιχος με τον πόνο της περιόδου). Μετεγχειρητικά μπορεί να παρατηρηθεί μία ήπια αιμορραγία που διαρκει μία με δύο ημέρες.

Κλείστε Ραντεβού