Κολπίτιδα-Μυκητίαση

Η περιοχή των γεννητικών οργάνων της γυναίκας είναι μία από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του γυναικείου σώματος. Ιδιαίτερα ο γυναικείος κόλπος δέχεται συνεχώς την επίδραση διαφόρων παραγόντων που δύναται να προκαλέσουν από απλούς ερεθισμούς έως και σοβαρές μολύνσεις. Η κολπίτιδα είναι μία μικροβιακή λοίμωξη ή φλεγμονή που έχει ως αποτέλεσμα να διαταράσσεται η σύσταση των φυσιολογικών κολπικών εκκρίσεων. Συνήθως η κολπίτιδα είναι αποτέλεσμα μόλυνσης με παθογόνους μικροοργανισμούς όπως είναι τα βακτήρια και οι μύκητες. Η κολπίτιδα αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους που θα επισκεφτεί μία γυναίκα το γυναικολόγο της. Μπορεί να εμφανιστεί εξαιτίας διαφόρων παραγόντων όπως φαρμακευτικές αγωγές που ενδεχομένως θα διαταράξουν το Ph στον κόπλο, καθημερινές συνήθειες καθώς και έντονες συναισθηματικές εξάρσεις.

Τα συμπτώματα της κολπίτιδας είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά καθώς περιλαμβάνουν πόνο ή καύσος κατά την ούρηση και έντονο κνησμό των έσω γεννητικών οργάνων. Συνοδεύεται συνήθως και από λευκή παχύρευστη έκκριση από τον κόλπο. Τα υγρά αυτά είναι δύσοσμα με περίεργο χρώμα και ενδέχεται να περιέχουν και λίγο αίμα.

Τα αίτια της κολπίτιδας είναι:

– Μύκητες (Candida Albicans)

– Βακτηρίδια (Gardenela Vaginalis)

– Τριχομονάδες (Trichomonas Vaginalis)

– Μυκόπλασμα-ουρεόπλασμα HPV & HSV(ιός των κονδυλωμμάτων και έρπης γεν. οργάνων)

– Ατροφική κολπίτιδα

Η διάγνωση της κολπίτιδας γίνεται έπειτα από γυναικολογική εξέταση. Η κολπίτιδα δεν είναι πάντα αθώα και χρίζει κατάλληλης αγωγής προκειμένου να θεραπευτεί. Συχνά χρειάζεται να γίνει καλλιέργεια κολπικού υγρού και στη συνέχεια αντιβιόγραμμα και μυκητόγραμμα προκειμένου να δοθεί η κατάλληλη αγωγή. Για αυτό το λόγο δε συνιστάται η χρήση φαρμάκων χωρίς την οδηγία του γυναικολόγου. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται και οσύντροφος αγωγή, αλλά αυτό εξαρτάται από το είδος του μικροβίου.

Για να προφυλαχθούμε από την κολπίτιδα μπορούμε:

– Να χρησιμοποιούμε σαπούνι με ουδέτερο Ph, αποφεύγοντας τα αντισηπτικά.

– Να σκουπιζόμαστε με φορά από τον κόλπο προς τον πρωκτό και όχι αντίστροφα.

– Να προτιμούμε τα βαμβακερά εσώρουχα. Κατά τη σεξουαλική επαφή να χρησιμοποιούμε προφυλακτικό.

– Να μη χρησιμοποιούμε ξένα εσώρουχα και πετσέτες.

– Αποφεύγουμε τη χρήση ταμπόν.

– Στην παραλία αλλάζουμε το κάτω μέρος του μαγιώ και χρησιμοποιούμε πάντα πετσέτα ή ψάθα.

– Εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με γιαούρτι και γάλα καθώς προστατεύουν τη φυσιολογική χλωρίδα του οργανισμού.

Κλείστε Ραντεβού