Τεστ Παπ

Το Τεστ Παπανικολάου είναι μία από τις σημαντικότερες και πλεον απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα σε ετήσια βάση.

Πρὀκειται για μία απλή και ανώδυνη εξέταση κατα την οποία ο γυναικολόγος με τη βοήθεια ενός οργάνου, του κολποδιαστολέα εξετάζει τον τράχηλό και στη συνέχεια παίρνει δείγμα κυττάρων από τον κόλπο και τον τράχηλο. Το δείγμα(κολπικό επίχρισμα) εναποτίθεται σε ένα πλακάκι, το οποίο στη συνέχεια εξετάζεται από κυτταρολόγους.

Γιατί να κάνει μία γυναίκα το τεστ ΠΑΠ;

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος σε συχνότητα στις γυναίκες. Μπορεί όμως να διαγνωσθεί έγκαιρα με το τεστ ΠΑΠ και να αντιμετωπιστεί. Επίσης μπορούν να ανιχνευτουν και να θεραπευθουν και ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, κολπίτιδες και τραχηλίτιδες.

Πότε πρέπει να κάνει μια γυναίκα το πρώτο τεστ ΠΑΠ;

Η πρώτη εξέταση πρέπει να γίνεται το συντομότερο μετά την πρώτη επαφή.

Η καλύτερη περίοδος είναι η 1η εβδομάδα μετα την περίοδο.

Για να είναι τα αποτελέσματα ακριβή καλό θα ήταν να αποφευχθεί η ερωτική επαφη, τα σπερματοκτόνα, οι κολπικές πλύσεις, τα ταμπόν και οι ενδοκολπικές αλοιφές για ενα 48ωρο πριν την διενέργεια της εξέτασης.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται το τεστ ΠΑΠ;

Η πρόληψη είναι βασική για την ελάττωση του ποσοστού των γυναικών που προσβάλονται απο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Σε γυναίκες που υποβάλονται τακτικά σε έλεγχο είναι εύκολο να ανιχνευθούν οι προκαρκινικές αλλοιώσεις και να προληφθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Για αυτό το λόγο συνιστάται ο ετήσιος έλεγχος. Επίσης σε γυναίκες άνω των 30 ετών προτεινεται και η εξέταση για τον ιο του HPV.

Κλείστε Ραντεβού