Μέτρηση οστ. πυκνότητας

Η οστεοπόρωση είναι μία πάθηση που προσβάλλει τις γυναίκες κατά κύριο λόγο μετά την εμμηνόπαυση. Η εξέταση για τη διάγνωση της οστεοπόρωσης είναι η μέτρηση της οστικής πυκνότητας. Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας γίνεται με ειδική ακτινολογική εξέταση (DEXA) είτε στην οσφυϊκή μοίρα, είτε στο ισχίο. Η σύγκριση της οστικής πυκνότητας του εξετασθέντος με τη μέση οστική πυκνότητα ενός νεαρού ενήλικα, εκφράζεται ως T-score. Η διάγνωση της οστεοπόρωσης τίθεται όταν το T-score είναι – 2,5 σταθερές αποκλίσεις από την μέση τιμή του νεαρού ενήλικα ή χαμηλότερα. Ο όρος «οστεοπενία» ή «χαμηλή οστική πυκνότητα» χρησιμοποιείται σε T-scores από – 1.0 μέχρι – 2,5 σταθερές αποκλίσεις από την τιμή του ενήλικα.

Μέτρηση οστικής πυκνότητας πρέπει να κάνουν όλες οι γυναίκες πάνω από 65 ετών ή και σε μικρότερες ηλικίες εφόσον υπάρχουν παράγοντες κινδύνου( ιστορικό πρώιμης εμμηνόπαυσης, παθήσεις που προδιαθέτουν σε οστεοπόρωση ή λήψη φαρμάκων)

Οι γυναίκες που λαμβάνουν αγωγή για την οστεοπόρωση θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση κάθε χρόνο. Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση αλλά δεν έχουν ένδειξη για θεραπεία ελέγχονται κάθε δύο χρόνια.

Κλείστε Ραντεβού